In Nederland bestaat een grote mate van contractsvrijheid. De bouw wordt grotendeels bepaald door onderling gemaakte afspraken tussen verschillende partijen. Aspecten zoals meer-minderwerk, aansprakelijkheid en oplevering zijn belangrijke onderdelen van die afspraken. Ook moeten afspraken worden gemaakt tussen partijen om de samenwerking effectief en efficiënt te regelen, omdat organisaties steeds meer samenwerken met externe partijen. Bouwrecht regelt en waarborgt de bouwprocessen.

 

Afspraken worden vaak in contracten vastgelegd. Het contractenrecht regelt onder andere hoe overeenkomsten tot stand komen, waaraan ze moeten voldoen om geldig te zijn en wat er gebeurt als een overeenkomst niet  wordt nageleefd.

Contractbeheersing

Als een contract is gesloten tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer start de opdrachtnemer met het uitvoeren van de werkzaamheden en wil de opdrachtgever weten of de opdrachtnemer het contract goed uitvoert en de afgesproken doelen haalt.

Contractbeheersing is een voortdurende toetsing en eventuele bijsturing van het werk tijdens de uitvoering aan de zijde van zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Het primaire doel van contractbeheersing is efficiency en effectiviteit door toetsen, interactie en interventie.

Systeemgerichte contractbeheersing (SCB)

SCB is een contractmanagementmethode waarbij de opdrachtgever op afstand controle en toezicht houdt op het werk dat een opdrachtnemer uitvoert. De opdrachtgever legt de verantwoordelijkheid voor het behalen van het gewenste eindresultaat neer bij de opdrachtnemer en vraagt deze te werken volgens een gecertificeerd kwaliteits-managementsysteem (KMS). De opdrachtgever toetst de wijze waarop de opdrachtnemer zorgt dat het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen en of het KMS ook daadwerkelijk wordt toegepast. De onzekerheden in een project worden met behulp van risicomanagement op gestructureerde wijze inzichtelijk gemaakt en reikt hulpmiddelen aan om deze onzekerheden op proactieve wijze te beheersen. Op basis van de benoemde risico’s wordt bepaald welke toetsen worden uitgevoerd. De toetsresultaten bieden zicht op een goed eindresultaat en geeft handvatten om bij te sturen.

Een contractjurist of contractmanager nodig?

Als contractmanager bewaak ik de wijzigingen in de scope, tijd en geld van het contract. Ik stel eventuele afwijkingen vast binnen het uitvoeringsproces en bepaal de gevolgen daarvan voor het contract. Daarbij houd ik rekening met wat contractueel mogelijk is en met de rechten en plichten van beide partijen. Ik voer contractuele correspondentie en doe verbetervoorstellen.


Als contractjurist kan ik doelgericht en tactische advies geven om juridische conflicten in de contractbeheersing te voorkomen. Ik breng de juridische randvoorwaarden en risico's in beeld en bekijk welke oplossingen het conflict kunnen voorkomen.